Contracepția constă în totalitatea metodelor folosite pentru evitarea sarcinilor pe care cuplurile nu le doresc.
Numeroase metode de contracepție sunt utilizate în practică și includ metode mecanice sau hormonale, coitus întreruptus (retragerea), naturale de planificare familiala, abstinenta şi de sterilizare chirurgicală. Unele dintre aceste metode sunt limitate pentru femei și altele pentru bărbați, în timp ce unele dintre metodele sunt reversibile, iar unele sunt metode permanente.
Abstinența: Abstinența înseamnă a nu avea contact sexual. Este singura metodă de contracepție, care are 100% eficiență în prevenirea sarcinii precum şi a bolilor cu transmitere sexuală.
Planificarea familială este metoda naturala: planificare familială naturală (PFN) sau de conștientizare a fertilității nu are nevoie de medicamente, dispozitive fizice, sau o intervenție chirurgicală pentru a preveni sarcina. Această metodă se bazează pe fiziologia corpului femeii de a cunoaște momentul ovulației. Această metodă implică monitorizarea diferitelor modificări ale corpului, cum ar fi temperatura bazală a corpului şi variațiile mucusului cervical. Femeia se abține de la sex neprotejat, timp de aproximativ 7 până la 10 zile, când ea este la ovulație.
Metodele mecanice: Este una dintre metodele contraceptive cel mai des utilizată și implică formarea unei bariere fizice pentru a împiedica intrarea spermei în uterul femeii. Metodele de barieră includ utilizarea prezervativului masculin, prezervativ feminin, spermicidele, diafragma, si burete contraceptiv. Prezervativul masculin are un înveliș subțire din latex sau poliuretan, care se montează pe penis in erecție înainte de actul sexual, pentru a preveni intrarea spermei în vaginul femeii. Prezervativul feminin este un tub din poliuretan (plastic), care are un inel flexibil, la fiecare capăt și se introduce în vagin înainte de actul sexual. Spermicidele sunt substanțe chimice care inactivează sau distrug sperma şi sunt disponibile ca spume, supozitoare și jeleuri. Diafragma este un dom flexibil care acoperă colul uterin in interiorul vaginului. Acestea ar trebui să fie utilizată în asociere cu un gel spermicid și sunt plasate în vagin înainte de actul sexual. Buretele contraceptiv acesta este fabricat din spuma poliuretanică moale, care se simte la fel precum țesutul vaginal natural şi este acoperit cu spermicid nonoxynol – 9. Buretele are si un șiret de nailon, sub forma unei bucle, in partea de jos, pentru îndepărtare.
Metode hormonale : Această metodă include preparatele hormonale sintetice conținând estrogen și progesteron care pot fi administrate: oral prin pastile, implantat sub dermic injectat sub piele, absorbit de pe un plasture lipit pe piele, sau plasat în vagin prin inele vaginale care eliberează lent hormoni. Aceste metode au ca scop inhibarea ovulaţiei.
Dispozitivul intrauterin (DIU): este un mic dispozitiv realizat din cupru şi plastic, care este introdus in uter. Acesta acționează prin îngroșarea mucusului din jurul colului uterin si prin subțierea mucoasei uterului, ceea ce face dificil în a se implanta ovul fertilizat.
Retragerea : Metoda de retragere implică scoaterea completă a penisului din vaginul femeii înainte de ejaculare. În cazul în care vă mai doriți un act sexual în aceeași noapte, bărbatul trebuie să meargă să urineze (pentru a elimina eventualii spermatozoizi rămași pe uretra) şi să se spele cu atenție pentru a îndepărta orice urma de lichid seminal. Şi femeia trebuie să se spele atent, în cazul în care bărbatul a ejaculat pe corpul ei.
Sterilizare : Această metodă este o soluție permanentă și este destinată pentru bărbați și femei, care nu intenționează să aibă copii în viitor. Sterilizarea masculină implică vasectomie, blocarea chirurgicala a canalului deferent, tuburile prin care spermatozoizii ajung în spermă. Sterilizarea feminină presupune o ligaturare a trompelor uterine, o procedura chirurgicala care blochează trompele care transporta ovulul de la ovar la uter.
Alegerea unei anumite metode de contracepție depinde de vârsta unei persoane, sănătatea, frecvența activității sexuale, numărul de parteneri sexuali, planuri de sarcină viitoare și anumite afecțiuni medicale.
Discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile de prevenție a sarcinii disponibile pentru situația dumneavoastră.