Cum se efectuează examenul ginecologic pelvian şi inspecția cu valve
Va trebui mai întâi să vă scoateți hainele din partea inferioară a corpului, să vă culcați pe masa ginecologică de examinare (pe spate) cu şezutul la marginea mesei şi să vă plasați picioarele pe suporții speciali.
După inspecția vulvei, medicul desface ușor labiile mari şi mici şi introduce în vagin speculul sau valvele.
După introducerea speculului, medicul apasă pe o pârghie care desface instrumentul din interiorul vaginului, acest lucru conduce la dilatarea peretelui vaginal, făcând cavitatea vaginului şi colul uterin vizibile pentru inspecție. Introducerea speculului poate produce o senzație neplăcută de disconfort, dar foarte rar este dureroasă şi doar in situații patologice.
În timpul examinării, încercați să nu vă încordați, șezutul sa rămână pe masă şi să stați cât mai relaxată, respirați adânc şi uniform, iar la începutul introducerii valvelor sau speculului puteți ajuta medicul prin a avea o contractura a musculaturii abdominale respectiv relaxarea musculaturii pelvine la fel ca şi în actul de defecație – astfel procedura va fi mai puțin neplăcută, şi timpul examinării poate să fie mult scurtat.
De multe ori, în timpul inspecției, cu un tampon special sau cu o periuță, medicul prelevează o cantitate mică de secreție vaginală şi cervicală pentru a analiza frotiul bacteriologic, precum şi pentru Testul Papanicolau.
După inspecția cu valve, medicul poate efectua în anumite situații palparea bimanuală a uterului şi a anexelor uterine.
Palparea bimanuală înseamnă că medicul va “simți” cu două mâini colul uterin, uterul, trompele uterine şi ovarele. Mână stângă a medicului este situată pe burta femeii, chiar deasupra zonei pubiene, iar degetele index şi medius de la mâna dreaptă le introduce adânc în vagin. Ca şi mai sus în timpul examinării, încercați să nu vă încordați, șezutul sa rămână pe masă şi să stați cât mai relaxată, la fel ca la introducerea specului sau valvelor
Cu degetele introduse în vagin, medicul palpează colul uterin, iar cu mâna așezată pe burtă – corpul uterului, trompele uterine şi ovarele.
Înainte de plecare, întrebaţi-l pe medicul dumneavoastră când trebuie să reveniți pentru a afla rezultatele analizei frotiului.
Disconfortul inspecției cu valve şi a palpării bimanuale
Inspecția cu valve, palparea bimanuală şi obținerea frotiurilor poate fi neplăcută şi un pic dureroasă, mai ales pentru femeile care nu sunt obișnuite cu examinarea pelviană, sau care prezintă o patologie.
Unele femei simt, fie că în timpul examinării, fie după aceasta, dureri severe, dificultăți de respirație, amețeli, frică. Aceste simptome sunt, de regulă, asociate, mai degrabă, cu stresul declanșat de inspecție, decât de inspecția însăși. Senzațiile în timpul şi după examinare depind în mare parte de atitudinea psihologică a femeii fată de examinare şi fată de medicul care realizează acest examen.
În cazurile în care femeile înțeleg necesitatea investigației şi au încredere în medicul lor, de regulă, tolerează foarte bine examinarea generală, inspecția cu valve şi palparea.
În primele ore după examinare pot să apară secreții vaginale minore de culoare brună sau roz şi pot apare dureri abdominale ușoare.