Consiliere în sarcină

Consilierea pre-concepțională este o sesiune de consiliere efectuată înainte de a concepe, și este benefic pentru mama cât și pentru copil pe durata sarcinii. Aceasta ajută în a verifica factori de risc din timpul sarcinii și oferă, de asemenea, o modalitate de a rezolva orice problemă medicală pe care o aveți înainte de a rămâne gravidă. Consiliere pre-concepțională și îngrijirea vă va ajuta să deveniți sănătoși fizic și puternic emoțional înainte de a intra în faza de sarcină.

Ce se întâmpla in timpul unei sesiuni de consiliere pre-concepțională?

Puteți discuta și clarifica cu medicul dumneavoastră, toate lucrurile înainte de a obține o sarcină, cum ar fi despre vitaminele prenatale, dieta sau orice probleme de sănătate ereditară. Multe puncte importante vor fi discutate în timpul sesiunii de consiliere pre-concepțională. Şi includ:
Istoricul de reproducere: au să fie discuții despre istoricul menstrual, utilizarea contraceptivelor, boli cu transmitere sexuală în antecedent, infecții vaginale și rezultatele testului Papanicolau din urmă.
Istoricul medical si chirurgical: Trebuie să informați medicul cu privire la orice problemă de sănătate din trecut, pentru a futea fi controlată, şi să nu pună probleme în sarcină. Orice intervenții chirurgicale anterioare sau spitalizări ar trebui să fie aduse la cunoștința medicului.
Medicamente luate în prezent: Discutați cu medicul dumneavoastră cu privire la orice medicament sau supliment pe bază de plante pe care îl luați în prezent. Acest lucru poate ajuta medicul să prevină orice potențiale probleme în timpul sarcinii.
Greutate: Este întotdeauna mai bine să aibă o greutate ideală înainte de a concepe. Creșterea in greutate daca ești subponderala va reduce riscul de a avea un copil cu greutate scăzută la naștere în schimb scăderea în greutate, dacă mama este supraponderală va preveni riscul de a dezvolta tensiune arterială în timpul sarcinii.
La locul de muncă și mediul de origine: Medicul dumneavoastră va discuta despre riscurile potențiale pentru conceperea sau menținerea unei sarcini, cum ar fi expunerea la plumb sau anumiți solvenți toxici, radiații și fecale de pisica sau alte animale.
Stil de viață: Efectul anumitor obiceiuri, cum ar fi consumul de alcool, fumatul şi consumul de droguri de agrement pe timpul sarcinii vor fi discutate. Împreună cu partenerul tău sunteți sfătuiți să încetați aceste obiceiuri pentru o sarcină sănătoasă.
Exercițiu: Informați medicul dumneavoastră despre tipul de exerciții pe care le efectuați sau dacă nu faceții sport. Bazat pe acest lucru, s-ar putea fi sfătuiți să continuați exercițiile normale în timpul sarcinii, până când medicul dumneavoastră vă sugerează altfel.
Dieta: Având obiceiuri alimentare bune este benefic în timpul sarcinii. Veți fi sfătuiți să consumați alimente bogate in acid folic, calciu, fibre si alte elemente nutritive, și de a reduce consumul de cofeina, care este prezent în cafea, ciocolată, băuturi răcoritoare și medicamente, chiar şi înainte de a rămâne însărcinată.
Istoricul sănătății familie: Informați-vă medicul despre prezența afecțiunilor medicale ereditare precum și cele infecțioase din familie.
Vitaminele prenatale: Ar trebui să începeți să luați suplimente de acid folic înainte de a concepe, pentru că acidul folic reduce semnificativ defectele de tub neural ale copilului.
Sfaturi pentru femeile în vârstă: femeile cu vârsta peste 35 de ani au să fie informate cu privire la riscurile de infertilitate, anomalii ale copilului si complicațiile sarcinii, cum ar fi avorturi și de travaliu în timpul nașterii.

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda, de asemenea:

  • Examenul fizic al abdomenului, al inimi, sâni, tiroida şi plămâni;
  • Testul Papanicolau si examen ginecologic;
  • Testele de laborator pentru hepatita, HIV, rubeola, sifilis și alte infecții;
  • Graficul ciclurilor menstruale pentru a monitoriza ovulația și de a determina momentul cel mai favorabil pentru a rămâne însărcinată;
  • Recomandăm efectuarea vaccinurilor împotriva rubeolei şi varicelei, cu recomandarea ca o nouă sarcină să fie programată peste o lună;
  • Conduita de consiliere genetică pentru mamele mai în vârstă sau cele cu un risc de boli ereditare pentru a vă ajuta să înțeleagă șansele de malformații congenitale sau dizabilitatea intelectuală a copilului.

 

Scroll to top