Testul Papanicolau sau testul citologic

Un test Papanicolau este realizat ca parte a examinării de rutina a unei femei, după vârsta de 21 de ani. Acesta nu este un test de diagnostic, dar este un instrument de screening folosit pentru a detecta orice celule anormale la nivelul colului uterin – partea inferioară a uterului care se deschide în vagin.

Un test Papanicolau ajută la depistarea precoce a afecțiuni medicale grave, cum ar fi cancerul de col uterin.

Un frotiu Papanicolau anormal poate indica prezența unei infecții sau a celulelor anormale numite displazice, dar care nu reprezintă în mod necesar cancer. Rezultatele anormale evidențiază cerința de teste suplimentare pentru a identifica și de a confirma o problema de bază.

Cauzele de frotiu Papanicolau anormal

Un test Papanicolau anormal poate să apară în oricare dintre următoarele situații:

  • O infecție bacteriană sau o inflamație
  • Herpes
  • Trichomoniaza
  • Displazia (celule anormale care pot fi pre-canceroase)
  • Infecție cu HPV (Human Papilloma Virus)
  • Prezentare

De obicei, celulele care prezintă modificări nu produc nici un simptom pentru femeie. Mai mult decât atât, chiar și prezența HPV este asimptomatică într-un frotiu Papanicolau anormal. Prin urmare, un frotiu Papanicolau regulat, este benefic în depistarea precoce a oricăror anomalii.

Un frotiu Papanicolau anormal, secundar unei infecții cu transmitere sexuală, cu toate acestea, poate induce următoarele simptome:

  • Scurgere anormală din vagin, cum ar fi schimbarea în cantitate, culoare, miros sau textura.
  • Senzații anormale, cum ar fi durere, arsura sau mâncărime in zona pelviana sau genitale in timpul urinarii sau a actului sexual.
  • Răni, noduli, vezicule, erupții cutanate sau negi pe sau în jurul organelor genitale.

Recoltare PAP-Test

Cum trebuie ca pacienta să se pregătească pentru recoltare – cu 1-2 zile înainte de recoltarea probei trebuie să fie evitate: raporturile sexuale, spălatul intravaginal, alte tratamente intravaginale (geluri, creme, contraceptive, dezinfectante, lubrifianți) sau alte manevre intravaginale (tampoane intravaginale, explorare vaginală).

Se recomandată recoltarea în afara perioadei menstruale, în perioada de mijloc a ciclului menstrual, iar în cazul infecțiilor, după tratarea acestora.

În cazul repetării testului pentru a fi concludent trebuie efectuat la 3 luni de la recoltarea anterioară.

Investigații şi tratamente suplimentare

În urma unui test Papanicolau anormal, pasul următor este testarea suplimentară pentru a confirma cauza celulelor anormale. Teste de tipizare pentru virusul HPV care este un factor de risc major pentru cancerul de col uterin, pot fi, de asemenea, recomandate.

În funcție de vârsta pacientului și de tipul de celule anormale, medicul poate recomanda următoarele opțiuni de tratament:

  • Colposcopia: utilizarea unui microscop pentru a vizualiza în detaliu suprafața colului uterin şi a vaginului
  • Chiuretaj endocervical: se recoltează cu un instrument de mici dimensiuni numit chiuretă un eșantion de celule endocervicale – raclatul se trimite la examen histopatologic
  • Biopsie țintită: prelevarea unor mici eșantioane  de la nivelul leziuni suspecte prin control colposcopic – fragmentele se trimit la examen histopatologic
  • Biopsie prin procedură LEEP (conizaţie): în cadrul acestei proceduri, un segment triunghiular de țesut cervical incluzând celulele anormale este eliminat prin utilizarea unor instrumente special concepute – fragmentul se trimite la examen histopatologic.

Testul Papanicolau anormal in timpul sarcinii

În timpul sarcinii este recomandat să fie recoltat un frotiu Papanicolau. În cazul unui frotiu Papanicolau anormal, o colposcopie poate fi efectuată în timpul sarcinii. Cu toate acestea, tratamente suplimentare sunt întârziate până la nașterea copilului.

Scroll to top