Sarcina şi vitamina D

Vitamina D ajută la menținerea musculaturii şi rezistenței osoase. De asemenea, ajută organismul sa absoarbă calciu din alimente. Vitamina D poate, de asemenea, să vă ofere protecție împotriva bolilor care sunt la debut, cum ar fi diabetul, bolile de inimă şi anumite tipuri de cancer.

Adulții care au deficit de vitamina D, de obicei, nu se simt diferit, dar în unele cazuri aceștia pot avea dureri musculare sau se simt slăbiți.

În timpul sarcinii, vitamina D, ajută la dezvoltarea oaselor copilului. Dacă aveți un deficit de vitamina D acesta poate determina o afectare a cantității de calciu în oasele copilului. În deficitul sever acest lucru poate provoca o deformare osoasă numită rahitism.

Cum obținem vitamina D?

De la soare:

Cea mai mare cantitate de vitamina D, se formează in pielea noastră sub acțiunea razelor ultraviolete ale soarelui. Aveți risc pentru deficit de vitamină D, dacă vă expuneți prea puțin la soare. Acest lucru se poate întâmpla dacă petreci mult timp în interior sau mare parte a pielii este acoperită de haine.

Este important pentru a te expune la lumina soarelui pentru a produce vitamina D, fără a crește riscul de cancer de piele. În timpul verii, mulți oameni se expun la soare pentru a sintetiza suficientă vitamina D. Pentru aceasta este nevoie de a avea mâinile, brațele și față (sau suprafața echivalentă de piele) cu care să se expună la soare timp de câteva minute în fiecare zi, când efectuează activități normale în aer liber. Dacă aveți pielea deschisă la culoare cel mai bine este să se evite soarele între orele 11 și 15, în timpul verii, dacă nu purtați protecție solară.

În timpul iernii, în Timișoara, veți avea nevoie de două până la trei ore de soare în fiecare săptămână.

Persoanele cu pielea mai închisă au nevoie de mai multă lumină solară iar cele cu pielea foarte închisă pot avea nevoie de 3 până la 6 ori mai multa lumina solara ca oameni cu pielea deschisă la culoare.

Din alimente:

Deși există vitamina D în unele alimente, nu este suficient pentru a vă oferi necesarul zilnic. Vitamina D se găsește într-un număr mic de produse alimentare, şi care  furnizează doar aproximativ 10% din necesarul zilnic. Vitamina D este prezentă în grăsimea de peşte, cum ar fi macrou și sardine și ouă. Deși ficatul și uleiul din ficatul de cod conțin vitamina D, acestea nu sunt recomandate în timpul sarcinii, deoarece acestea conțin, prea multă vitamina A.

Calciul este, de asemenea, necesar mamei şi copilului pentru sănătatea oaselor. Produsele lactate sunt cele mai bogate surse, (brânza, laptele, iaurtul sau laptele de soia respectiv suplimente cu calciu).

Testarea și tratamentul pentru deficitul de vitamină D

Mama

Nivelul de vitamină D poate fi verificat printr-un test de sânge. Dacă nivelul este prea scăzut, va fi necesar să luați suplimente cu vitamina D. Osteocher Original Plus este cel mai comun supliment de vitamina D.
Copilul
În cazul în care o mama a avut deficit de vitamina D în timpul sarcinii, unii copii ar putea avea nevoie de supliment cu vitamina D , după ce aceștia se nasc. În cazul în care acest lucru este necesar medicul pediatru va recomanda doza corespunzătoare.

După sarcină

Femeile care au avut un nivel scăzut de vitamina D în timpul sarcinii sunt încurajate să continue să ia suplimente de vitamina D după sarcină pentru a ajuta la protejarea împotriva problemelor de sănătate, cum ar fi osteoporoză (oase fragile). Dacă încetați să luați suplimente ar trebui să aveți nivelul verificat din timp în timp pentru a vedea dacă a rămas în intervalul normal.

Dacă aveți orice întrebări suplimentare cu privire la vitamina D în sarcină vă rugăm să nu ezitați să discutați acest lucru cu Dr. Denis Șerban la următoarea întâlnire.

Scroll to top