Fierul în sarcină

De-a lungul sarcinii, este important să aveți un aport alimentar adecvat de fier.

Fierul este important pentru tine si copilul tau:

  • Fierul este esențial pentru dezvoltarea de celule roșii în sânge dar și a hemoglobinei. Dacă aveți un nivel scăzut de fier este posibil să vă simțiți obosită și să vă scadă energia.
  • În timp ce ești gravidă ai nevoie de fier suplimentar pentru formarea sângelui bebelușului, precum și placenta proprie a crescut volumul de sânge care crește cu aproximativ 25-30%.
  • La prima vizită se vor efectua teste de sânge pentru a verifica nivelul de fier la începutul sarcinii. Multe femei pot avea nivele scăzute de la începutul sau pe parcursul sarcinii.

Puteți îmbunătăți nivelul de fier prin creșterea aportului alimentar de:

  • Carnea roșie, pui, pește;
  • Pâine și cereale integrale;
  • Legume şi frunze verzi.

Vitamina C ajută absorbția fierului. Puteți crește aportul alimentar de vitamina C, cu portocale, broccoli, ardei gras roșu si verde, roșii, fructe de pădure și fructe kiwi.

Cafeina reduce absorbția fierului, din acest motiv este cel mai bine este să se evite consumul de ceai sau cafea înainte sau după mese, pentru a maximiza absorbția fierului din alimentele dumneavoastră.

Nivelul de fier este monitorizat pe tot parcursul sarcinii și dacă a scăzut sub limita normală vi se va recomanda un supliment de fier.

Acest lucru este sigur și va contribui la creșterea nivelului de fier spre un interval normal.

Tabletele de fier sunt disponibile pentru a fi cumpărate de la farmacie. Doza uzuală este de un comprimat pe zi adica 100mg, și este cel mai bine de luat dimineața pe stomacul gol, cu un pahar de suc de portocale.

Cele mai frecvente preparate de fier recomandate sunt Altrifer, Tothema, Lactiferon Plus, Ferro Gradumet.

Tabletele de fier pot provoca frecvent greață sau constipație. Dacă acestea apar, încercați să le luați cu alimente, și ar trebui să crească aportul de lichide și de luat în considerare suplimente de fibre pentru constipație.

Vă rugăm să rețineți că, dacă luați un supliment de fier este normal ca scaunele se transformă în maro închis – culoare neagră.

Pentru orice informații suplimentare cu privire la suplimentele de fier vă rugăm să nu ezitați să discute acest lucru cu Dr. Denis Şerban la următoarea întâlnire.