Ameliorarea durerii în timpul travaliului și nașterii

Există mai multe opțiuni pentru ameliorarea durerii în timpul travaliului pe care  mamele să le poată alege, dacă doresc.

Este important să discutați despre opțiunile de ameliorare a durerii în timpul vizitelor prenatale la obstetrician, astfel încât să puteți realiza un plan și să fiți conștienți de avantajele și riscurile fiecărei metode, precum și să verificați dacă există condiții medicale care vă pot împiedica să utilizați una sau mai multe opțiuni. Cele mai frecvente forme de ameliorare a durerii în timpul travaliului și nașterii sunt enumerate mai jos.

Epidurala

Medicamentul care este injectat blochează semnalele de la nervii din măduva spinării care în mod normal conduc mesaje de durere de la uter și cervix la creier. Aceasta este o opțiune care oferă o reducere foarte eficientă a durerii în timpul travaliului și al nașterii.

O epidurală este un tip special de anestezie locala. O epidurală este o injecție cu medicamente pentru durere in partea inferioară a spatelui care se realizează cu un ac si un tub mic. Ea amorțește nervii care poartă impulsurile de durere de la canalul de naștere la creier, la fel ca un anestezic local.

Pentru majoritatea femeilor, epidurala oferă o ușurare completă a durerii. Poate fi util pentru femeile care au travaliu prelungit sau deosebit de dureros.

Un anestezist este singura persoană care poate monta o epidurală.

Cât de mult vă puteți mișca picioarele după ce epidurala a fost montată depinde de anestezicul local utilizat. Unele unități oferă epidurale “mobile”, ceea ce înseamnă că puteți să vă plimbați.

Cu toate acestea, acest lucru necesită de asemenea monitorizarea a frecvenței cardiace a copilului

O epidurala poate oferi o ameliorare foarte buna a durerii, dar nu este întotdeauna 100% eficienta in travaliu.

Gaz

Gazul utilizat în mod obișnuit este o formă de ameliorare a durerii în timpul travaliului.  Deși nu îndepărtează total durerea, gazul poate oferi o diminuare a durerii.

Acesta este un amestec de oxigen și oxid de azot (Entonox – gaz ilariant). Multor femei le place pentru că este ușor de utilizat și este ușor si sigur de controlat.

Alimentarea este controlată de mamă. Respirați gazul și aerul printr-o mască sau un muștiuc, pe care îl țineți în mână. Gazul trebuie inspirat aproximativ 15-20 de secunde pentru a avea efect, așa că respirați-l exact când începe o contracție. Funcționează cel mai bine dacă faceți inspirații lente și profunde.