Travaliul

Nașterea este actul sau procesul de a da naștere unui copil. Travaliul sau experiența nașterii poate să fie diferit de a femeie la femeie. Semne inițiale comune ale travaliului includ contracții uterine puternice regulate, dureri de spate, ruperea apei (lichid amniotic) sau secreția lipicioasa ca şi un mucus care se exteriorizează prin vagin. Timpul mediu pentru al travaliului poate fi de aproximativ 12-18 de ore. Cele mai frecvente riscuri și complicații care pot apărea în timpul travaliului sunt discutate mai jos:
Travaliului prematur
Travaliul prematur se spune că a avut loc atunci când aveți contracții puternice înainte de 37 de săptămâni de sarcină în timp ce perioada de gestație în mod normal, este de 40 de săptămâni. Un copil născut prematur are un risc mai mare de complicații, cum ar fi nematurarea pulmonară, detresă respiratorie, și probleme ale aparatului digestiv, aceste organe nu se dezvoltă complet pentru a sprijini supraviețuirea după naștere.
Medicul dumneavoastră va gestiona această situație cu medicamente care încearcă să oprească  travaliul sau să prevină infecția. De asemenea, medicamente care accelerează dezvoltarea pulmonară a copilului poate fi utilizate. Veți fi sfătuită să stați la pat, de obicei, culcat pe partea stângă daca este posibil.
Travaliu prelungit
Unele femei, cel mai frecvent in timpul primei lor sarcini, pot trece printr-un travaliu care să dureze mai mult timp. Travaliu prelungit poate duce la infecții in cazul in care sacul amniotic este rupt. Medicamente antiinfecțioase pot fi administrate pentru a preveni infecția.
Prezentație anormală
În timpul travaliului, copilul se așază în mod normal, cu capul în jos, cu partea din spate a capului gata pentru a intra în bazinul mamei. Uneori, copilul se poate prezenta cu fesele sau picioarele înainte spre canalul de naștere. Aceasta se numește prezentație pelviană. În anumite condiții, placenta poate bloca canalul de naștere (placenta previa) si cauza prezentare anormală.
Prezentarea anormală crește riscul de leziuni la nivelul uterului, a canalului de naștere precum și a fătului. În prezentația pelviană pe lângă picioarele fătului poate sa prolabeze cordonul ombilical cea ce duce la întreruperea alimentării cu sânge a fătului şi moartea fătului. Medicul dumneavoastră va verifica prezentația şi poziția copilului prin examen fizic şi prin ecografie. Metode de naștere asistată pot fi adoptate în astfel de cazuri.
Ruptură prematură de membrane
Ruperea membranelor care înconjoară fătul in uter poate duce prematur la un risc crescut de infecție. În aceste cazuri  se va trece la nașterea imediată a fătului .
Prolaps din cordonul ombilical
Cordonul ombilical care transporta oxigen si nutrienţi pentru copilul poate aluneca pe lângă făt, înaintea copilului in timpul travaliului. Cordonul se poate simți dacă acesta iese din vagin. Aceasta este o situație de urgență, deoarece fluxul de sânge prin cordonul ombilical poate fi obstrucționat.
Compresie de cordon ombilical
În timpul travaliului, cordonul ombilical poate fi comprimat, care duce la scăderea fluxului sanguin la făt. Acest lucru duce la scădere bruscă a ratei cardiace fetale. În cazurile în care ritmul cardiac fetal s-a înrăutățit sau dacă există semne de suferință, medicul dumneavoastră poate lua în considerare o operație cezariană.
Embolia cu lichid amniotic
Embolia cu lichid amniotic are loc atunci când o cantitate mică din lichidul amniotic intra în torentul sanguin în timpul unui travaliu dificil. Acest lichid poate călători până la plămâni și poate provoca constricția arterelor pulmonare care duc la un ritm cardiac rapid, ritm cardiac neregulat, stop cardiac și moarte.
Travaliu – Când mergeți la spital
Odată ce începe travaliul va trebui să contactați medicul. Apoi, veți fi informat când este necesar pentru dumneavoastră să mergeți la spital.
Dacă vă simțiți bine și aveți contracții este bine să rămâneți acasă cât mai mult posibil. Dacă nu sunteți sigur, sau nu vă simțiți în siguranță acasă, contactați medicul sau ambulanta (sunați la 112).
Ghid general pentru a ști când să porniți spre spital:
  • Când simțiți contracții dureroase regulate la fiecare 5 minute sau mai puțin;
  • Fiecare contracție durează circa 45-60 de secunde;
  • Trebuie să se concentreze și nu se poate vorbi în timp ce aveți o contracție.
TREBUIE să sunați la ambulanță:
  • Dacă simțiți „apa“ ruptă sau se scurg orice fluid la nivel vaginal;
  • Când sesizați orice sângerare vaginală;
  • Dacă nu simțiți mișcările copilului deloc sau mult mai puțin decât ceea ce vă așteptați în mod normal.
Scroll to top